Șapă autonivelantă
Șapă autonivelantă pe bază de anhidrit
Avantajele materialului [caracteristici fizico mecanice]:
– rezistenţe mecanice superioare [similar beton C20/25]: compresiune >28N/mm2, întindere din încovoiere > 5 N/mm2;
– nu se armează şi permite grosimi reduse: 3,5cm în sistem flotant / 2,5cm în aderenţă
– deformaţii reduse datorate variaţiilor de temperatură (α: 0,014 mm/m*K):
– nu necesită rosturi de dilatare/contracţie pentru spaţii uzuale ca dimensiuni şi solicitări
[pt. spaţii mari (>1.000m2) sau peste încălzire în pardoseală se analizează fiecare caz / trebuie preluate rosturile structurale]
– transfer termic foarte bun λZ≈1,85w/mk & datorită fluidităţii la turnare înglobează perfect registrele de încălzire
– ideală pentru încălzirea prin pardoseală
Avantaje tehnologice [punerea în operă]:
– autonivelantă [din cauza grosimii şi implicit a volumelor de turnare, are caracter real autonivelant]
– se realizează suprafeţe perfect plane care nu necesită şape de corecţie/egalizare (ex. înainte de aplicare PVC)
– viteză mare de turnare ca. 800mp/8ore/echipă 4pers. [mecanizat, ex. pompa PFT G5c];
– circulabil: după 24 ore;
– timp de uscare: 3-6 săptămâni (funcţie de grosime şi condiţiile de temperatură şi ventilaţie din şantier);
[poate fi acoperită când umiditatea reziduală corespunde exigenţelor prevăzute în fişa tehnică a materialului de acoperire].
Rigori tehnologice generale [pregătirea suportului şi a turnării]:
– trebuie pregătit stratul suport corespunzător sistemului ales: flotant sau în aderenţă [vezi fişa tehnică]
– viteza de turnare depinde în mod esenţial de acurateţea pregătirii frontului de turnare:
– suprafeţe cât mai plane (astfel consumul să fie căt mai aproape de cel normat: 18kg/m2/1cm);
– bordaje şi cofrări realizate în zona terminaţiilor (scări, balcoane, praguri …), a şahturilor de instalaţii, etc
– benzile perimetrale de bordaj să fie montate etanş la elementele construcţiei (pereţi, stălpi, etc);
– folia să fie montată cu respectarea suprapunerilor şi fără să prezinte cute;
– instalaţiile înglobate să fie verificate/funcţionale (proba de presiune, etc) şi fixate de suport (altfel plutesc)
– trebuie atent trasate cotele şi materializate atât pe perimetru căt şi în câmpul suprafeţei de turnare
– este suficient polistiren expandat [EPS100] ca suport pt. sistemul flotant (nu este necesar polistiren extrudat)
– şapa proaspătă trebuie ferită de soare, curenţi puternici de aer şi îngheţ min. 72 ore (ideal tâmplărie montată)
– nu se aplică în zone în care în exploatare poate fi umiditate permanentă (ex. piscine, parter peste umplutură, etc)
– curent: trifazic 380V / 35A; apă curentă: min. 2bar [sau rezervor + pompă]

Șapă autonivelantă pe bază de ipsos
Șapa autonivelantă Estrich FE Largo este un mortar uscat, preamestecat în fabrică, pe baza de ipsos şi are în compoziţie anhidrit, ipsosuri speciale, plastifianţi şi alte adaosuri. Aplicare mecanizată.
Şapă autonivelantă pentru spaţii interioare. Se poate aplica în conlucrare cu suportul sau pe folie de separaţie, ca şapă flotantă sau pentru pardoseli cu încălzire înglobată. Nu este recomandată în spaţii cu umiditate relativă (ex. băi, bucătării).
Pregătirea suportului
Aplicare în conlucrare cu stratul suport. Suprafaţa suportului trebuie să fie, stabilă, aderentă, fără grăsimi, fără fisuri, uscată şi fără resturi sintetice, fără pete de agenţi chimici (ex. decofrol sau vopsea).
Important: umiditatea reziduală a pardoselilor de bază trebuie sa fie < 2,5 %. În cazul suprafeţelor absorbante se va aplica o grunduire corespunzătoare cu ”Estrichgrund”. Straturile minerale neabsorbante (plăci ceramice, piatră naturală), se recomandă a fi tratate cu un grund special (consultaţi specialistul) sau după efectuarea operaţiunilor de frezare, zgâriere, periere, cu „Estrichgrund” (dacă suportul devine
absorbant). Pentru a evita pătrunderea umezelii în perete, se vor grundui şi suprafeţele de contact dintre perete şi şapa Estrich FE Largo. Se va respecta timpul de uscare a grundului.
Aplicare pe folie de separaţie. Se utilizează în cazul straturilor suport uleioase sau acolo unde sunt necesare masuri de etanşare (ex. pe pardoseli de lemn). Înainte de aplicarea foliei de separaţie, stratul suport se curăţă mecanic de resturi de mortar sau părţi care se desprind (care ar putea afecta aşternerea foliei de separaţie), se închid fisurile şi găurile. Se egalizează, eventual, neplaneităţile stratului suport pentru a păstra o grosime constantă a şapei.
Întreaga suprafaţă se acoperă cu folie PE, cu suprapunere de min. 10 cm la îmbinări. La partea inferioară a pereţilor se montează benzi perimetrale „Randdammstreifen” (grosime > 8mm). Dacă se utilizează folie din polietilenă, aceasta trebuie să aibă grosimea mai mare de 0,2 mm. Nu se utilizează folii din hârtie bituminoasă! În cazul pardoselilor de bază în contact cu solul (încăperi fără subsol) este necesara o hidroizolaţie orizontală corespunzătoare.
Aplicare ca şapă flotantă. La partea inferioară a pereţilor se montează benzi perimetrale „Randdammstreifen” (grosime>8mm). Se montează lăcile termoizolante sau fonoizolante. Întreaga suprafaţă se acoperă cu folie PE cu suprapunere de min. 8 cm la îmbinări. Înainte de turnarea şapei, se recomandă lipirea îmbinărilor, pentru a evita pătrunderea şapei la materialul termoizolant. În cazul pardoselilor de bază în contact cu solul (încăperi fără subsol) este necesara o hidroizolaţie orizontală corespunzătoare. Aplicare ca şapă pentru pardoseli cu încălzire. Se vor avea în vedere fişele tehnice ale producătorului instalaţiei de încălzire, care să fie sub presiune. La partea inferioară a pereţilor se montează benzi de margine „Randdammstreifen”(> 10 mm). Se montează plăcile termoizolante. În cazul instalaţiilor de încălzire înglobate în stratul termoizolant, după montarea elementelor de încălzire, se toarnă şapa într-un singur strat, în grosime de min. 35 mm, peste nivelul elementelor de încălzire. În cazul instalaţiilor de încălzire montate deasupra stratului termoizolant, se aşterne întâi folia de separaţie, după care se fixează elementele de încălzire.
Şapa Estrich FE Largo se aplică în două straturi:
– primul strat se va aplica până la acoperirea elementelor deîncălzire (inclusiv colierele de prindere);
– al doilea strat se va aplica în grosime de min. 35 mm.
În ambele situaţii, folia de separaţie se aplică cu suprapunere de min. 8 cm la îmbinări, iar înainte de turnarea şapei este recomandată lipirea îmbinărilor, pentru a evita pătrunderea mortarului la materialul termoizolant. Instalaţiile de încălzire cu apă trebuie pornite înainte de turnarea şapei; în timpul turnării, elementele de încălzire trebuie să fie pline cu apă sub presiune. În caz de pericol de îngheţ, se poate regla temperatura apei în instalaţie la max. 20°C. Se va verifica ancorarea fermă a elementelor de încălzire de stratul suport.
