Durabilitatea și versatilitatea sa, a făcut ca linoleumul să fie printre opțiunile cele mai accesibile din punct de vedere financiar încă din anii 1860. Pentru a te asigura că faci alegerea cea mai bună atunci când achiziționezi un linoleum, asigură-te că ții cont de câteva aspecte importante:
– rezistența: asigură-te că alegi un material din fibre naturale, pentru o durabilitate crescută
– grosimea: dacă îți dorești o izolare termică și fonică, se recomandă de către specialiști o pardoseală mai groasă
– montare: atenție sporită la podeaua peste care va fi montat linoleumul. Aceasta trebuie să fie dreaptă și fără denivelări (de preferat să existe șapă autonivelantă).
Linoleumul original nu este pvc (a nu se confunda!). Acesta este antibacterian, lavabil, antistatic și este fabricat din componente naturale (praf de plută, calcar, ulei de in, rășini din conifere, iută și pigmenți naturali). Nu conține substanțe care să declanșeze alergii, deaceea se poate monta în diferite spații precum grădinițe, dormitoare, birouri, etc.
Fie că îți dorești ceva simplu sau ceva elegant, montarea de linoleum este alegerea cea mai potrivită. Datorită componenței sale din ultimii ani, acesta este reciclabil și biodegradabil. Deci, eco-friendly pentru cei prietenoși cu mediul. În funcție de designul folosit, linoleum poate fi montat și în băi, bucătări, zona de luat masa sau chiar şi în camera de zi sau camera copilului.
Deși sunt mai multe opinii în acest sens, linoleumul este rezistent si durabil față de montarea unei mochete de exemplu. Fiind un material antibacterian, este ușor de întreținut și are o durată lungă de viață.
Este disponibil într-o gamă variată de culori și modele, iar dacă îți dorești ceva mai elegant poți alege varianta unei pardoseli din linoleum care imită ale tipuri de podele – lemn, marmură sau gresie de exemplu. Poate fi combinat în forme şi modele diferite realizate după preferințe în culori calde sau intense.
Un alt avantaj pentru montarea de linoleum este că acesta nu se degradează la apariția umezelii, datorită materialului care nu permite pătrunderea apei în interior. Chiar dacă este folosit în mod constant în fiecare zi și există un trafic intens, linoleumul poate rezista chiar și 20 de ani. Dar rețineți, ca dezavantaj… mutarea mobilei prin casă este o acțiune destul de agresivă, iar linoleumul poate suferi deteriorări ce nu pot fi reparate.
Un alt mic dezavantaj este că pentru un aspect estetic cât mai perfect, linoleumul nu poate fi montat chiar de oricine. Aplicarea adezivului acrylic special sau tăierea cât mai precisă a acestuia necesită o echipă de profesionişti, care știu exact ce trebuie să facă și cât adeziv să folosească mai ales. Nu te feri să ceri ajutor unei echipe de montaj, acest lucru te va feri să pierzi din materialul folosit și în plus totul va arăta perfect.
Ca la orice tip de pardoseală, există avantaje și dezavantaje. Tu trebuie doar să hotărăști care este destinația spațiului și bineînțeles, să alegi cu atenție o echipă de montaj ce oferă servicii de calitate.